5 lutego obchodzimy w liturgii wspomnienie św. Agaty, dziewicy i męczennicy. Agata, zwana Sycylijską, jest jedną z najbardziej czczonych świętych w chrześcijaństwie. Wiadomości o niej mamy przede wszystkim w aktach jej męczeństwa, pochodzących z V wieku. Święta Agata (235-251) pochodziła ze znamienitego rodu, z Katanii na Sycylii. Jej imię z greckiego oznacza „dobra”. Hagiografowie podają, że była niezwykle piękna. Po przyjęciu chrztu św. złożyła ślub dziewictwa, pragnąc całkowicie poświęcić się Chrystusowi. Dlatego też odrzuciła propozycję małżeństwa złożoną przez Kwincjana, rzymskiego namiestnika Sycylii. Owładnięty żądzą zemsty, po rozpoczęciu prześladowań chrześcijan przez cesarza Decjusza jako jedną z pierwszych nakazał uwięzić Agatę. Gdy nie powiodła mu się perfidna próba odebrania jej dobrego imienia, skazał ją na ciężkie tortury, podczas których kleszczami wyrwano jej piersi. W końcu niezłomną w wierze polecił rzucić na rozżarzone węgle. Wtedy jednak Katania dotknięta została silnym trzęsieniem ziemi, w wyniku którego zginęło wielu pogan. Poruszony tym Kwincjan odczytał to jako karę Bożą i rozkazał wstrzymanie tortur. Agata zmarła 5 lutego 251 r. wskutek odniesionych ran. Liturgia Kościoła wspomina św. Agatę, od wieków czczoną i wzywaną jako patronkę i orędowniczkę podczas burzy, w niebezpieczeństwie pożaru, trzęsienia ziemi, wybuchu wulkanu, a także huraganowych wiatrów i sztormu.
W dzień św. Agaty w niektórych okolicach poświęca się chleb, sól i wodę, które mają chronić ludność od pożarów i piorunów. W modlitwie poświęcenia przypomina się, że św. Agata jest u Boga szczególną orędowniczką w niebezpieczeństwie pożarów. Poświęcone kawałki chleba wrzuca się do ognia, by wiatr odwrócił pożar w kierunku przeciwnym. W dniu jej pamięci karmi się bydło poświęconą solą i chlebem, by je uchronić od zarazy. W żadnym wypadku nie należy traktować tego magicznie. Przysłowie mówi: „ Chleb i sól Świętej Agaty, od ognia chroni chaty”.
Rodzaj tortur zadawanych św. Agacie uczyniły z niej szczególną patronkę kobiet. Kobiety szukały u niej pomocy w swoich chorobach, a zwłaszcza w chorobach piersi
W ikonografii św. Agata przedstawiana jest w długiej sukni, z kleszczami, którymi wyrywano jej piersi. Atrybutami świętej są: chleb, dom w płomieniach, korona w rękach, palma męczeństwa, obcięte piersi na misie, pochodnia, płonąca świeca – symbol Chrystusa.
W naszym kościele poświęcenie chleba i soli 5 lutego o godz. 9.00 .