W Wielką Sobotę błogosławi się pokarmy na stół wielkanocny. Wierni przynoszą w określonych godzinach do kościoła tzw. święcone. Święcenie pokarmów świątecznych jest starym zwyczajem w Kościele. Święcenie potraw w Wielką Sobotę niegdyś odbywało się na dworach szlacheckich, ponieważ poświęcone musiało być wszystko, co miało znaleźć się na świątecznym stole. Obecnie zanosi się do kościoła jedynie małe koszyczki z jajkiem, kawałkiem chleba i solą i koniecznie z barankiem – symbolizującym Chrystusa Zmartwychwstałego.
W koszyczku wielkanocnym nie może przede wszystkim zabraknąć :
jajek– symbolu nowego życia
pieczywa— jest jednym z podstawowych pokarmów, jego obecność w święconce ma więc zapewnić dobrobyt i pomyślność
wędliny —symbolizuje zdrowie i dostatek.
soli— chroni przed zepsuciem, nadaje smak, jest życiodajnym składnikiem
Baranka — symbolizuje Chrystusa,
Ponadto w koszykach znajdują się różne ciasta , sery i inne artykuły spożywcze ( wiele wyrobów czekoladowych ).
Dawny zwyczaj na wsiach nakazywał, aby wracając ze święconym obejść dom trzy razy, zgodnie ze wskazówkami zegara, co miało wypędzić złe moce z gospodarstwa. Poświęcenia pokarmów w naszej parafii odbywają się we wszystkich kościołach o wyznaczonej porze. W Jugowicach poświęcenie pokarmów , którego dokonywał ks. Proboszcz zakończyło sie złożeniem życzeń pełnej radości ze spotkania z Chrystusem zmartwychwstałym.
Panie Jezu Chryste, Ty w dzień przed męką i śmiercią kazałeś uczniom przygotować paschalną wieczerzę, w dzień Zmartwychwstania przyjąłeś zaproszenie dwóch uczniów i zasiadłeś z nimi do stołu, a późnym wieczorem przyszedłeś do Apostołów, aby spożyć wraz z nimi posiłek; prosimy Cię, daj nam z wiarą przeżywać Twoją obecność między nami podczas świątecznego posiłku w dzień Twojego zwycięstwa, abyśmy mogli się radować z udziału w Twoim życiu i zmartwychwstaniu.